Kijken Naar De Tijd

Nu Is De Tijd was op 1 april 2022 het eerste nummer dat ik samen met Martijn Bos opnam. Dat wil zeggen: Martijn speelt alle instrumenten, met uitzondering van de drums die door producer Ernst van Dusseldorp zijn ingespeeld. De vraag is: wat is vroeger, wat is later? De geschiedenis zoals we die kennen, is vaak ook maar een interpretatie van geschiedschrijvers, hoe zorgvuldig misschien ook gedaan. Maar het enige wat we zeker weten, is wat er nu gebeurt. Waar je nu aan denkt. Wat je nu zegt. Dit is het moment.


Tekst en muziek: Cor Dol. Cor Dol – zang, Ernst van Dusseldorp – drums, Martijn Bos – gitaar, elektrische gitaar, ukelelebas, contrabas, piano, banjo, rhodes, glockenspiel, mellotron, achtergrondzang

Ik was altijd geïntrigeerd door Acda & de Munnik's 'Als Jij Ooit Bij Me Weggaat'. Ik draaide het om, om de 'ik' wat minder slachtoffer te maken. Maar uiteindelijk is ie dat toch. Wegga werd op muziek gezet door Benjamin Sacks en er is een mooie demo van hem op piano. Martijn Bos arrangeerde deze demo voor een strijkkwartet. De partijen werden ingespeeld door de vermaarde Russisch-Indonesische violiste Maria Grigoryeva.


Tekst: Cor Dol. Muziek: Benjamin Sacks. Arrangement: Martijn Bos. Cor Dol - zang, Maria Grigoryeva - violen en cello.

Ik schreef Niemand Weet Hoe Het Moet op een heel andere melodie die ik eveneens schreef. Ook hier bestaat een demo van. Maar componist Pieter Baas trok zich daar niets van aan en schreef andere muziek onder de tekst. Dat pakte verrassend goed uit en ik besloot deze versie op te nemen. Overigens ontstond tijdens de opname voortdurend een hilarische spraakverwarring, met een Bert, Bernd en Brent in de studio.


Tekst: Cor Dol. Muziek: Pieter Baas. Cor Dol - zang, Bert Schipper - drums, Bernd Ooijevaar - bas, Brent Emmerink - gitaar, Rhythm Haakman - toetsen, Janina Greven - zang.

Met vriend Job onderweg naar een concert van Paul McCartney in de Gelredome. We spraken niet veel, maar dat was ook niet nodig. Over muziek en over ons. Meer voelen. Dat was allemaal goed. De terugreis kan ik me niet eens meer herinneren. Jaren na zijn overlijden schreef ik Lege Handen. Ook dit nummer werd door Pieter Baas opnieuw op muziek gezet, maar deze keer koos ik toch voor mijn eigen compositie. In de tekst zit voor de kenners een verwijzing naar een liedje van Job. En hopelijk is het nummer ook mooi voor iedereen die een dierbare vriend verloor.


Tekst en muziek: Cor Dol. Cor Dol - zang, Ernst van Dusseldorp - drums, Martijn Bos - rhodes, harmonium, piano, gitaar, bas.

Midden jaren 80 waren oefenruimtes in Hoorn een probleem. Gelukkig had Harald, de Heerhugowaardse drummer van onze band, een oplossing: in een gymzaal in zijn woonplaats kon gerepeteerd worden. Het was beter dan niks. Eén keer per week haalde ik Job, Eddy en Jan inclusief instrumenten één voor één op en reed in mijn Hyundai Pony naar de gymzaal. Daar stond Harald te wachten met de sleutel. Job, Eddy en Jan naar binnen. Harald en ik naar zijn huis, waar onze versterkers en het drumstel op zolder stond opgeslagen. Met z'n tweeën laadden we de Pony overvol, terug naar de gymzaal, alles opstellen en dan konden we eindelijk repeteren. Aan het eind van de avond alles in omgekeerde volgorde. Tegen de tijd dat we aan optredens toe waren, gaf Eddy er de brui aan. Twee jaar voor niks die troep trappen op en af gesjouwd.

Nou ja, niet helemaal voor niets. Tijdens een repetitie was iemand op het idee gekomen om eens wat op te nemen. En zo resteert er 40 jaar later een cassettebandje met ruwe opnamen. De hele band op vol volume te galmen in een gymzaal en dat alles door een klein microfoontje geperst. Maar het is er. Een nummer dat About You And I heette: ik zing de lagere partij en Eddy met zijn tenor de hogere. A la Lennon en McCartney. Dat galmende nummer zit nu al 40 jaar in mijn hoofd en het werd tijd om het eens goed op te nemen. Nederlandse tekst gemaakt, opgenomen zonder Eddy maar met Janina.

Ik ben gek op geschiedenis. Maar dingen die ik wilde weten werden nooit behandeld. Wie gaf ooit de eerste kus aan iemand anders? En wat dacht degene toen? Wie zong als eerste een lied? En wat voor lied was dat? Vragen zonder antwoord.Tekst en muziek: Cor Dol. Cor Dol - zang, Bert Schipper - drums, Bernd Ooijevaar - bas, Brent Emmerink - gitaar, Rhythm Haakman - toetsen, Janina Greven - zang


Dag Mam is het nummer over wijlen mijn dementerende moeder. Gelukkig herkende ze haar kinderen nog wel, maar naar de namen van haar kleinkinderen moest ze soms even zoeken. Ze overleed slechts vijf maanden na mijn vader, in het holst van de coronatijd, in januari 2021. Van haar zes kinderen mochten er maar maximaal twee bij haar zijn. Dat maakte het afscheid bepaald niet makkelijk. Gelukkig is er nog altijd muziek. Dag mam. Daar ga je dan.


Tekst en muziek: Cor Dol. Cor Dol - zang, Bert Schipper - drums, Bernd Ooijevaar - bas, Brent Emmerink - gitaar, Rhythm Haakman - toetsen. Productie - Ernst van Dusseldorp.Het schijnt dat verliefdheid zo'n 6 tot 24 maanden duurt. Laten we zeggen dat het gemiddeld een jaar is. Van voorjaar tot voorjaar. Ik denk dat Eenjarig Goed daar ook over gaat. Laatst las ik een interview met Spinvis, die zei dat hij soms niet wist waar zijn liedjes over gaan. Totdat de puzzelstukjes van zijn tekst een paar jaar later tijdens een concert ineens samenvallen en hij zélf ook weet waar het over gaat. Nu weet ik dat bij Eenjarig Goed wel, maar een kleine puzzel is het wel.

Overigens ligt in mijn tuin geen hamster begraven, maar wel een konijn. Alleen qua klemtoon is konijn niet lekker in te passen, vandaar een hamster. En liefde ligt er zeker ook begraven. Elk jaar komt dat weer op als het eenjarig goed zich laat zien.

Nog een overigens: ik heb wat besmuikt gelach gehoord over de zin 'luister je nog naar de kleur van je dromen'. Maar ja, als John Lennon het mag zingen ( in Tomorrow Never Knows - 'But listen to the colour of your dream'), dan mag ik het ook. En hij had het uit het Tibetaanse dodenboek. Dus.


Tekst en muziek: Cor Dol. Cor Dol - zang en mellotron, Brent Emmerink - gitaar, bas en piano, Ernst van Dusseldorp - drums.